Τι είναι η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια συνθήκη όπου ένας άνθρωπος έχει υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα του, που ξεπερνάνε τα επίπεδα του υγιές-φυσιολογικού για τη δεδομένη ηλικία, φύλο και ύψος του. Ένας διατροφολόγος μπορεί να μετρήσει την παχυσαρκία από το δείκτη μάζας σώματος (Body Mass Index – BMI).

Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή κατάσταση καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως είναι προβλήματα στην καρδιά, ο διαβήτης τύπου 2, ορισμένα είδη καρκίνου, νοσήματα του ήπατος ακόμα και προβλήματα στις αρθρώσεις. Το άτομο θα πρέπει να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία ώστε να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό διατροφής, άσκησης, και υποστήριξης από ειδικούς υγείας. Επιπλέον, σε ιδιάζουσες περιπτώσεις συνιστάται και η βαριατρική χειρουργική.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης παχυσαρκίας;

Τα αίτια εμφάνισης παχυσαρκίας είναι πολλά. Συγκεκριμένα προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών, και συμπεριφορικών παραγόντων. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα κύρια αίτια εμφάνισης παχυσαρκίας:

Διατροφή

Το νούμερο ένα αίτιο εμφάνισης παχυσαρκίας είναι η διατροφή που ακολουθείται από το άτομο. Όπως μπορείς κάποιος να καταλάβει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων υψηλών σε λίπος και ζάχαρη συμβάλει στην αύξηση του βάρους και του λίπους αντίστοιχα. Επομένως, τα άτομα που συνηθίζουν να μην τρέφονται υγιεινά στην καθημερινότητα τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Έλλειψη Φυσικής Δραστηριότητας

Η γυμναστική είναι ένα μια δραστηριότητα που θα έπρεπε όλοι να το έχουμε εντάξει στην καθημερινότητα μας καθώς βοηθάει σε πολλά πράγματα. Ωστόσο, η αδρανής ζωή και η έλλειψη άσκησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης λίπους.

Γενετικοί Παράγοντες

Αν κάποιο συγγενικό πρόσωπο έχει εμφανίσει στο παρελθόν παχυσαρκία, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και στο ίδιο το άτομο.

Βιολογικοί Παράγοντες

Τέλος, ορισμένοι βιολογικοί παράγοντες, όπως το ενδοκρινικό σύστημα και ο μεταβολισμός, επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα κάθε ανθρώπου αποθηκεύει και χρησιμοποιεί την ενέργεια. Σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να παραληφθεί.

Πώς καταλαβαίνω αν είμαι παχύσαρκος/η;

Πολλά άτομα τείνουν να μην καταλαβαίνουν αν ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων. Ωστόσο, ένας κοινός τρόπος για να καταλάβει το άτομο αν ανήκει στην κατηγορία των παχύσαρκων είναι να χρησιμοποιήσει τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) όπως θα έκανε και οποιοσδήποτε διατροφολόγος. Ο δείκτης BMI είναι ένας απλός υπολογισμός που βασίζεται στο βάρος και το ύψος του κάθε ανθρώπου. Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά η τυπική κατηγοριοποίηση του δείκτη BMI:

  • Υποβαθμισμένο βάρος
  • BMI κάτω από 18.5
  • Κανονικό βάρος
  • BMI μεταξύ 18.5 και 24.9
  • Υπέρβαρος
  • BMI μεταξύ 25 και 29.9
  • Παχύσαρκος
  • BMI 30 και άνω

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε τον δείκτη BMI;

Ο υπολογισμός λοιπόν είναι πιο εύκολος από όσο νομίζεται. Συγκεκριμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια online υπολογιστική μηχανή BMI ή απλά να κάνετε την παρακάτω μαθηματική πράξη:

Φυσικά, είναι σημαντικό πέρα από το δείκτη BMI, να μπορέσετε να εξετάσετε και άλλους παράγοντες όπως είναι η κατανομή του λίπους στο σώμα, η περίμετρος της μέσης, και οι γενετικοί παράγοντες. Μπορεί ο παραπάνω υπολογισμός να είναι εύκολος αλλά για να φτάσετε στο ορθό πόρισμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την παχυσαρκία;

Το “ταξίδι” για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, της διατροφής αλλά και της φυσικής δραστηριότητας. Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας:

Υγιεινή Διατροφή

Όπως είπαμε και παραπάνω η διατροφή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας εμφάνισης παχυσαρκίας. Επομένως, είναι σημαντικό το άτομο να ξεκινήσει να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για να γίνει σωστά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Φυσική Δραστηριότητα

Αν μέχρι και σήμερα ο όρος γυμναστική απουσιάζει από το λεξιλόγιο σας, ήρθε η στιγμή να προστεθεί. Θα πρέπει να προσαρμόσετε στην καθημερινότητα σας μια μορφή φυσικής δραστηριότητας, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή. Συνεπώς, μπορεί να είναι το περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή άλλες δραστηριότητες που σας αρέσουν. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε σε μέτρια ένταση και καθώς τα κιλά πέφτουν αυξήστε την ένταση για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Φυσικά, οι ανάγκες του κάθε ατόμου αλλάζουν, οπότε, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή.

Θέστε στόχους

Είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινάμε κάτι να ορίζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Έτσι και στην περίπτωση μας καθώς η απώλεια βάρους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία θα πρέπει να ορίσετε με τη βοήθεια του διατροφολόγου σας έναν ρεαλιστικό στόχο ώστε να μην τα παρατήσετε.

Σταδιακές αλλαγές

Οι μικρές σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα σας βοηθήσουν να τις υιοθετήσετε και μακροπρόθεσμα. Μην ξεχνάτε ότι κάθε μέρα που περνά θα είστε μια μέρα πιο κοντά στον στόχο σας.

Χειρουργική επέμβαση

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται και η χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα η χειρουργική ονομάζεται βαριατρική και περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή.

Τι είναι η παχυσαρκία βαριατρική χειρουργική;

Η βαριατρική χειρουργική είναι η χειρουργική επέμβαση που προορίζεται για την αποκατάσταση της παχυσαρκίας. Η βαριατρική χειρουργική συνιστάται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να χάσουν βάρος με άλλες μεθόδους, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις (3) βασικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων παχυσαρκίας που παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά:

Sleeve Γαστρεκτομή

Κατά τη sleeve γαστρεκτομή ή αλλιώς το λεγόμενο “μανίκι”, το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου αφαιρείται (περίπου το 85%), με διατομή και συρραφή του στομάχου κατά τον επιμήκη άξονά του. Το “μικρότερο” στομάχι έχει μικρότερη χωρητικότητα, κάνοντας τον ασθενή να θέλει να καταναλώσει μικρότερη ποσότητα τροφής αφού χορταίνει πιο εύκολα.

Γαστρικό Βypass

Κατά το γαστρικό bypass, δημιουργείται ένα νέο μικρό στομάχι στο πάνω μέρος του στομαχιού και συνδέεται με ένα μικρό τμήμα του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να θέλει να καταναλώσει μικρότερη ποσότητα τροφής αφού χορταίνει πιο εύκολα αλλά συνεπάγεται και με τη μείωση απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

Μini Γαστρικό Bypass

Η mini εκδοχή του γαστρικού bypass είναι παρόμοια με τον γαστρικό bypass, αλλά πιο μικρή. Συνήθως, δημιουργείται ένα μικρό στομάχι στο πάνω μέρος του στομαχιού και συνδέεται με το εντερικό σύστημα για να μειώσει τόσο την ποσότητα τροφής όσο και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Επομένως, η μόνη διαφορά με το γαστρικό bypass είναι ότι είναι μικρότερος ο όγκος της συνολικής επέμβασης.

Κάθε μια από τις παραπάνω τεχνικές έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Για να αποφασίσετέ ποια από τις τρείς (3) τεχνικές είναι καλύτερη για εσάς θα πρέπει να το συζητήσετε με τον χειρούργο γιατρό σας και να συνυπολογίσετε το βάρος, τις συνθήκες ζωής αλλά και την ηλικία, ώστε να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Πονάει μια επέμβαση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και παραπάνω ανάλογα με τον ασθενή, τον τύπο της επέμβασης και την εκτελεστική τεχνική που χρησιμοποιείται ο πόνος καθορίζεται ανάλογα. Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην περίπτωση μας ο πόνος είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα αλλά η ένταση και η διάρκειά του μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης, την ευαισθησία του ατόμου, και άλλους παράγοντες.

Συγκεκριμένα, για τις περισσότερες επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής, ο πόνος μετά την επέμβαση μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει η πολυπλοκότητα της. Για παράδειγμα, η sleeve γαστρεκτομή συνήθως συνοδεύεται από λιγότερο πόνο σε σύγκριση με το γαστρικό bypass, που είναι μια πιο περίπλοκη επέμβαση.

Ο γιατρός μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης παρέχει αναλγητικά και περίθαλψη για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Τέλος, ο ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του ώστε να μειώσει τον πόνο αλλά και αν επιτύχει ταχύτερη ανάρρωση.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από μια επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης, την υγεία του ατόμου, και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες για τον χρόνο αποθεραπείας ανάλογα με την τεχνική της χειρουργικής επέμβασης που έχει επιλεχθεί να πραγματοποιήσει ο ασθενής:

  • Sleeve Γαστρεκτομή
  • Νοσηλεία: Συνήθως 2-3 ημέρες.
  • Επιστροφή στον κανονικό ρυθμό ζωής: Περίπου 2-4 εβδομάδες.
  • Πλήρης ανάρρωση: Περίπου 6 εβδομάδες.
  • Γαστρικό Βypass
  • Νοσηλεία: Συνήθως 3-5 ημέρες.
  • Επιστροφή στον κανονικό ρυθμό ζωής: Περίπου 4-6 εβδομάδες.
  • Πλήρης ανάρρωση: Περίπου 8 εβδομάδες.
  • Mini Γαστρικό Βypass
  • Νοσηλεία: Συνήθως 2-4 ημέρες.
  • Επιστροφή στον κανονικό ρυθμό ζωής: Περίπου 3-5 εβδομάδες.
  • Πλήρης ανάρρωση: Περίπου 6 εβδομάδες.

Φυσικά, μετά την ανάρρωση είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να υιοθετήσει νέες συνήθειες, όπως είναι η διατροφή του ή η φυσική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό στον ασθενή πως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνεπάγεται και με την κατάλληλη συντήρηση της.

Τι περιλαμβάνει η αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Για μια σωστή αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που ο κάθε ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει. Πιο συγκεκριμένα, η αποθεραπεία μετά από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου χειρουργείου στοχεύει στην υιοθέτηση νέων συνηθειών στη διατροφή και στη φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα κύρια βήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας:

Νοσηλεία και παρακολούθηση

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευτούν για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση ώστε ο γιατρός να παρακολουθεί την πορεία του πόνου ή την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών.

Διατροφή

Ο ασθενής ξεκινάει σιγά – σιγά τις υγιεινές διατροφικές επιλογές, ξεκινώντας με υγρά τρόφιμα και επεκτείνοντας σταδιακά σε μαλακά και στη συνέχεια σε στερεά τρόφιμα. Είναι σημαντικό για να επιτύχει ο ασθενής την ομαλή μετάβαση στις διατροφικές συνήθειες να συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο, που μπορεί να του παρέχει συμβουλές σχετικά με τις ποσότητες, τις συχνότητες και τις επιλογές τροφίμων που είναι κατάλληλες για την ανάρρωση και την απώλεια βάρους.

Φυσική Δραστηριότητα

Συνήθως, προτείνεται η έναρξη μιας σταδιακής προγραμματισμένης άσκησης μετά την αποθεραπεία. Η φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει το άτομο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και στη σταθεροποίηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Εξαιτίας διάφορων περιορισμών από τον Ιατρικό Σύλλογο το ακριβές κόστος της επέμβασης δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί δημοσίως. Ωστόσο, το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους. Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που ορισμένοι άνθρωποι παραμελούν αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Συνήθως, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι η αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η έναρξη φυσικής δραστηριότητας. Σε ιδιάζουσες περιπτώσεις όμως οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να μην είναι αρκετοί ώστε το άτομο να αρχίσει να χάνει βάρος, εκεί υπάρχει η λύση της χειρουργική επέμβασης.
Η βαριατρική χειρουργική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που συνιστάται σε ιδιάζουσες περιπτώσεις ατόμων με παχυσαρκία. Οι τρεις (3) κύριες χειρουργικές τεχνικές της είναι η sleeve γαστρεκτομή, το γαστρικό bypass και το mini γαστρικό bypass. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με τον χειρούργο γιατρό του ποια από τις τρεις (3) τεχνικές είναι η καλύτερη για αυτόν.
Ωστόσο, η λύση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας, αλλά απαιτεί δέσμευση και συνέπεια από τον ασθενή για αλλαγή του τρόπου ζωής του. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό μετά το πέρας του χειρουργείου να παρέχεται η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από τα φιλικά και οικογενειακά πρόσωπα του ασθενούς ώστε να επιτύχει πιο άμεσα αποτελέσματα. Τέλος, πολύ ασθενής ζητάνε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχολόγο ή ακόμα και κοινωνικού λειτουργού.