Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Το στομάχι αποτελεί μέρος του γαστρεντερικού συστήματος που βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς. Είναι υπεύθυνο για την πρώτη φάση της πέψης, καθώς δέχεται τροφή από τον οισοφάγο στη συνέχεια την ανακατεύει με γαστρικούς υγρούς με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία της εντερικής πέψης. Τι είναι όμως ο καρκίνος του στομάχου; Ο καρκίνος του στομάχου, γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος, είναι η ανάπτυξη κακοηθών όγκων στην περιοχή του στομάχου.

Η ανίχνευση αυτής της μορφής καρκίνου μπορεί να είναι πιο δύσκολη στα πρώτα στάδια, καθώς συχνά δεν παρατηρούνται συμπτώματα. Όμως, μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου που μπορεί να συναντήσει ο ασθενής είναι απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, καούρες, δυσπεψία αλλά και εμετούς με εμφάνιση αίματος.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του στομάχου;

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αναπτυχθεί από αρκετούς και διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα πραγματικά αίτια εμφάνισης καρκίνου του στομάχου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς η καθημερινότητα και οι συνήθειες του καθενός από εμάς διαφέρουν σημαντικά. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης καρκίνου του στομάχου:

Γενετική προδιάθεση

Η γενετική προδιάθεση αναφέρεται στον όρο που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας κληρονομικότητα. Επομένως, οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αντίστοιχης περίπτωσης και στους ίδιους.

Διατροφή

Σε πολλές παθήσεις όλοι οι γιατροί τονίζουν συνεχώς πόσο σημαντική είναι μια καλή και ισορροπημένη διατροφή. Παρομοίως και στην περίπτωση μας παρατηρούνται κάποιοι “περιορισμοί” για την αποφυγή εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Για να πετύχουμε την πρόληψη θα πρέπει να καταναλώνουμε:

• Περιορισμένη ποσότητα επεξεργασμένων τροφών.
• Περιορισμένη ποσότητα πολύ η λίγο αλατισμένων τροφίμων.
• Αυξημένη ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Κάπνισμα

Αν κάποιος συγγενής ή κοντινό σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί με κάποιο είδος καρκίνου σίγουρα θα έχετε ακούσει να το βασίζουν σε ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου, το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, ο καπνός που αποβάλλεται από τα τσιγάρα περιέχει τοξικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του στομάχου.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνει κάποιος είναι φυσικό να εμφανίζει και διάφορες παθήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του. Στην περίπτωση μας ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου αυξάνεται με την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των περιστατικών εμφανίζει καρκίνο του στομάχου μετά την ηλικία των 55 ετών.

Φύλο

Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το φύλο. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου από τις γυναίκες.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ ανήκει στις κακές συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του. Μια συνήθεια που μπορεί να αποτελέσει σημαντικός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του στομάχου αν συνεπάγεται από υψηλή καθημερινή κατανάλωση.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο καρκίνος του στομάχου τείνει να είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια. Στα επόμενα στάδια όμως παρατηρούνται αρκετά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Τα πιο συνήθη συμπτώματα παρουσιάζονται παρακάτω:

Απώλεια βάρους

Αν ο ασθενής δε βρίσκεται σε κατάσταση απώλειας βάρους με κάποια διατροφή αλλά παρατηρεί απώλεια βάρους χωρίς κατανοητό λόγο μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Κούραση

Μετά την εμφάνιση του Covid η ανεξήγητη κόπωση συνδέεται μαζί του. Όμως μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου και δεν πρέπει να το αμελήσουμε αν φυσικά έχουν παρατηρηθεί και άλλα έντονα συμπτώματα.

Απώλεια όρεξης

Πολλές φορές οι ασθενής με καρκίνου του στομάχου έχουν παρατηρήσει απώλεια όρεξης σχετικά με το φαγητό.

Πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα σύμπτωμα που αρκετοί το παραμελούν γιατί συνήθως το στηρίζουν στο ότι μπορεί να έφαγαν κάτι που τους πείραξε. Στην περίπτωση όμως που ο πόνος είναι επίμονος, αυξανόμενος ή συνοδευόμενος από αίσθημα φουσκώματος, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα που σχετίζεται με τον καρκίνο του στομάχου.

Αιμορραγίες στα κόπρανα ή τον εμετό

Αν ο ασθενής παρατηρήσει αιμορραγίες στα κόπρανα του θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να πάσχει από κάποια άλλη πάθηση του εντέρου αλλά αποτελεί σύμπτωμα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει το σύμπτωμα του εμετού συνοδευόμενος με αίμα, άλλο ένα “καμπανάκι” που σηματοδοτεί τον καρκίνο του στομάχου.

Δυσπεψία

Αν ο ασθενής έχει παρατηρήσει δυσκολία στην πέψη, καούρες, ή άλλα προβλήματα με την πέψη των τροφών θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα τον γιατρό του έτσι ώστε με την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξετάσεων να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια πάθηση στο έντερο ή τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και πάσχει από καρκίνο του στομάχου.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του στομάχου;

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου είναι κρίσιμη ώστε να ληφθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του, ακόμα και αν στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι διάφορες εξετάσεις και διαδικασίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου:

Αιματολογικές εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι μια εξέταση ρουτίνας. Έτσι ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα αίματος και να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Ενδοσκοπικός υπέρηχος

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας ευέλικτος σωλήνας με έναν φακό στο άκρο εισάγεται μέσω του στόματος για να εξετάσει τον εσωτερικό τοίχο του στομάχου. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να δει με λεπτομέρεια αν υπάρχει κάποιος όγκος και το μέγεθος του ή συμβαίνει κάτι άλλο.

Ακτινολογικές εξετάσεις

Άλλη μια εξέταση που τείνουν να πραγματοποιούν οι ασθενής με τα παραπάνω συμπτώματα είναι οι ακτινολογικές εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία του στομάχου και η τομογραφία (CT scan), που παρέχουν εικόνες του στομάχου και των γύρω ιστών. Σημαντικές εικόνες που μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό να φτάσει στη σωστή διάγνωση άμεσα και με ακρίβεια.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η επιλογή της κατάλληλης εξέτασης ή εξετάσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, του ιστορικού υγείας και της ηλικίας του ασθενούς.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για καρκίνο του στομάχου;

Για να παρθεί απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και η γενική κατάσταση του ασθενούς. Παρακάτω παρουσιάζονται οι μέθοδοι θεραπείας που υπάρχουν:

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι συνήθως η πρώτη επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του στομάχου. Ο χειρουργικός τρόπος που θα επιλεχθεί εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια χειρουργική επέμβαση; Μπορεί να περιλαμβάνει απλή αφαίρεση του καρκίνου ή μέρους του περιβάλλοντος υγιούς ιστού. Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση ονομάζεται γαστρεκτομή.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία πραγματοποιείται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε τι βοηθάνε όμως οι συνεδρίες χημειοθεραπείας; Στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα ελέγχει για τυχόν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ή μείωση καρκινικών κυττάρων με τη χρήση ακτινοβολίας. Ωστόσο, συνήθως, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση ή τις συνεδρίες χημειοθεραπείας.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του στομάχου είναι γνωστή ως γαστρεκτομή. Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, την τοποθεσία του, και τις γενικές συνθήκες του ασθενούς. Παρακάτω παρουσιάζεται η συνολική διαδικασία ενός τέτοιου χειρουργείου:

Προετοιμασία

Μια μέρα πριν από την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε προετοιμασία. Συγκεκριμένα δε θα πρέπει να φάει καθόλου αλλά να επιτύχει και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου με έναν ειδικό φάρμακο, το καθαρτικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων κατά την επέμβαση.

Χειρουργική Επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο καθώς και μέρος του στομάχου, ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου του που βρίσκεται ο ασθενής. Το επόμενο βήμα μετά την αφαίρεση του όγκου, είναι να συνδεθούν τα υγιή άκρα του στομάχου. Αυτό μπορεί να επιταχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η δημιουργία ενός νέου στομάχου (γαστρική αναστροφή) ή με τη σύνδεση του υγιούς τμήματος του στομάχου με το οισοφάγο (οισοφαγογαστρική σύνδεση).

Ωστόσο, σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, εάν ο καρκίνος είναι πολύ εκτεταμένος ή αν υπάρχουν περιοχές που δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να αφήσουν ελάττωμα στην πέψη, η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους οργανισμούς όπως το πάγκρεας, και τον έντερο.

Πονάει μια επέμβαση για αποκατάσταση καρκίνου του στομάχου;

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και παραπάνω ανάλογα με τον ασθενή, τον τύπο της επέμβασης και την εκτελεστική τεχνική που χρησιμοποιείται ο πόνος καθορίζεται ανάλογα. Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην περίπτωση μας ο πόνος είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα αλλά η ένταση και η διάρκειά του μπορεί να διαφέρει.

Ο γιατρός μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης παρέχει αναλγητικά και περίθαλψη για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Τέλος, ο ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του ώστε να μειώσει τον πόνο αλλά και αν επιτύχει ταχύτερη ανάρρωση.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου;

Σημαντικοί παράγοντες για να υπολογιστεί ο ακριβές χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από μια επέμβαση για αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου είναι ο τύπος της επέμβασης, της εκτελεστικής τεχνικής, της ηλικίας, της γενικής υγείας του ασθενούς, το στάδιο του καρκίνου και φυσικά αν θα παρουσιαστούν επιπλοκές. Παρόλα αυτά ο μέσος χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης για τους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις με μακροχρόνιες διαδικασίες αποκατάστασης.

Τι περιλαμβάνει η αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου;

Για μια σωστή αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που ο κάθε ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει. Πιο συγκεκριμένα, η αποθεραπεία μετά από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου χειρουργείου στοχεύει στη διαχείριση τυχόν παρενεργειών και την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου στο ίδιο σημείο. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα κύρια βήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου:

Συχνής παρακολούθηση

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικές επανελέγχους και εξετάσεις προκειμένου ο γιατρός να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ανάρρωσης αλλά και να εντοπίσει τυχόν επανεμφάνιση του καρκίνου.

Συνεδρίες χημειοθεραπείας

Οι συνεδρίες χημειοθεραπείας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα βοηθάει σημαντικά στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν παραμείνουν στο σώμα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Συνεδρίες ακτινοθεραπείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνεδρίες ακτινοθεραπείας χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων και την πρόληψη της επανεμφάνισης του στον οργανισμό του ασθενούς.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης για αντιμετώπιση καρκίνου του στομάχου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Εξαιτίας διάφορων περιορισμών από τον Ιατρικό Σύλλογο το ακριβές κόστος της επέμβασης δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί δημοσίως. Ωστόσο, το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους. Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια μορφή καρκίνου που τη συναντάμε συχνά, κυρίως σε ηλικίες άνω των 55 ετών ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης από ότι οι γυναίκες. Η άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση του είναι αναγκαία ώστε ο ασθενής να απαλλαχτεί από κρίσιμες συνθήκες στον τρόπο ζωής του.

Η θεραπεία όπως και η αποθεραπεία είναι σημαντικό να προσαρμόζεται ατομικά στις ανάγκες κάθε ασθενούς αφού διαφέρουν ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, η ηλικία και άλλοι τέτοιοι παράγοντες. Αναγκαίο είναι ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες τους γιατρού του ώστε να καταφέρει άμεση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου χωρίς εμφάνιση κάποια επιπλοκής.

Τέλος, η εξειδικευμένη φροντίδα, η προσωποποιημένη προσέγγιση και η υποστήριξη από την οικογένεια και τα κοντινά πρόσωπα του ασθενούς είναι ουσιώδεις παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανάρρωση των ασθενών με καρκίνο του στομάχου. Αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και επιμένει μην το αφήνεις, επισκέψου τον γιατρό σου σήμερα!