Tί  είναι η οισοφαγική αχαλασία;

Αποτελεί  μια σπάνια κινητική διαταραχή του κατώτερου οισοφάγου και  του κατώτερου οισοφαγικού  σφιγκτήρα (ΚΟΣ). Ειδικότερα προσβάλλονται οι λείες μυικές ίνες  του ΚΟΣ με αποτέλεσμα τον μόνιμο μυικό σπασμό του σφιγκτήρα. Έτσι  τα υγρά και οι τροφές  που λαμβάνει ο άρρωστος με την κατάποση σταματούν στον οισοφάγο. Για να υπερκεράσει το πρόβλημα αυτό ο οισοφάγος  αρχικά πυροδοτεί έντονες περισταλτικές συσπάσεις ,  που είναι επώδυνες  και έχουν ως αποτέλεσμα την είσοδο των τροφών  στον στόμαχο με μεγάλη δυσκολία. Προοδευτικά οι μυϊκές συσπάσεις του οισοφάγου ελαττώνονται, λόγω κόπωσης και  τελικά εξαφανίζονται  πλήρως, οπότε οι τροφές συσσωρεύονται και προκαλούν διάταση του οισοφάγου (‘’μέγα οισοφάγος’’).

 

Ποια τα κύρια συμπτώματα της νόσου;

Το κύριο σύμπτωμα της αχαλασίας είναι η δυσκαταποσία αρχικά στα υγρά και ακολούθως στα στερεά. Επιπλέον ο ασθενής παρουσιάζει οπισθοστερνικό άλγος , καούρες και αναγωγές τροφών. 

Επιπλέον λόγω των αναγωγών μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα, άσθμα ή και σοβαρή εισρόφηση στον πνεύμονα.

Τέλος  αξίζει να σημειώσουμε ότι σε προχωρημένα στάδια της νόσου οι ασθενείς για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα,  αποφεύγουν την λήψη φαγητού με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και  την ανάπτυξη ψυχιατρικών προβλημάτων.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Πράγματι η διάγνωση της αχαλασίας είναι δύσκολη  ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου. Πολλές φορές  τα συμπτώματα αποδίδονται εσφαλμένα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  και  η νόσος  διαλάθει  της προσοχής.

Σίγουρα χρειάζεται  εξέταση από έμπειρο χειρουργό εξειδικευμένο στα προβλήματα του οισοφάγου.

Για την μελέτη της νόσου απαιτούνται:

-λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση

-Οισοφαγοσκόπηση- Γαστροσκόπηση , για να αποκλειστεί η παρουσία κακοήθους όγκου.

-Ακτινοσκόπηση  του οισοφάγου με την λήψη ακτινοσκιερού υγρού (βάριο).

-Μανομετρία  οισοφάγου υψηλής ανάλυσης (HRM-  High Resolution Manometry). 

Πρόκειται για μία σύγχρονη εξέταση μελέτης της κινητικότητας και των πιέσεων  του οισοφάγου και του ΚΟΣ καθόλο το μήκος του. Η Μανομετρία  μας δίνει την δυνατότητα να σταδιοποιήουμε την αχαλασία σε 3 τύπους και  να εξατομικεύσουμε την χειρουργική θεραπεία στον κάθε ασθενή.

 

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου;

Πράγματι σήμερα έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι η μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Τόσο η φαρμακευτική αγωγή όσο και η ενδοσκοπικές θεραπείες με διαστολές του ΚΟΣ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μπορούν όμως να εφαρμοστούν σε ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. 

 

Τι είδους χειρουργική επέμβαση πρέπει να κάνω;

Η σύγχρονη θεραπεία της αχαλασίας είναι η χειρουργική κατάργηση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με επιμήκη διατομή των μυικών ινών αυτού που βρίσκονται σε μόνιμη σύσπαση (Μυοτομή HELLER), επιτρέποντας την μόνιμη κατάργηση του ΚΟΣ και την ελεύθερη διέλευση των τροφών από τον οισοφάγο στον στόμαχο. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με μερική θολοπτύχωση (DOR) του οισοφάγου για να αποφευχθούν τα συμπτώματα παλινδρόμησης που δύναται να εμφανιστούν μετεγχειρητικά λόγω της κατάργησης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Η επέμβαση σήμερα διενεργείται λαπαροσκοπικά με 5 μικρές τομές του κοιλιακού τοιχώματος. Μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος για 1 ημέρα και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε ελάχιστες μέρες.