Τι είναι η νόσος Crohn;

Το έντερο ή αλλιώς εντερικός σωλήνας, είναι μέρος του πεπτικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Το έντερο μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιου είδους φλεγμονή όπως και στην περίπτωση μας. Συγκεκριμένα, η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που εμφανίζεται στο έντερο και ανήκει στην ομάδα των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μαζί με την εκζαιμώμενη κολίτιδα (Ulcerative Colitis).

Τι πραγματικά χαρακτηρίζει όμως τη νόσο Crohn; Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ελκώδη βλάβη στο πεπτικό σύστημα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα έως και το πρωκτικό. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια και ανυπολόγιστη πάθηση, που υπάρχει πιθανότητα να έχει επανεμφανίσεις και επιδείνωση των συμπτωμάτων ανά διαστήματα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της νόσου Crohn;

Μέχρι και σήμερα οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης της νόσου Crohn δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Ωστόσο φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνουν μια σύνθεση γενετικών, περιβαλλοντικών και ανοσολογικών παραγόντων. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης της νόσου Crohn:

Γενετικοί παράγοντες

Η γενετική προδιάθεση αναφέρεται στον όρο που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας κληρονομικότητα. Επομένως ένας ασθενής που έχει οικογενειακή ιστορία της νόσου είναι πολύ πιθανό να την εμφανίσει και ο ίδιος.

Διατροφή

Σε πολλές παθήσεις όλοι οι γιατροί τονίζουν συνεχώς πόσο σημαντική είναι μια καλή και ισορροπημένη διατροφή. Παρομοίως και στην περίπτωση μας παρατηρούνται κάποιοι “περιορισμοί” για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου Crohn. Παρακάτω κάποιους από τους περιορισμούς που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο ασθενής:

• Περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών.
• Περιορισμένη κατανάλωση πικάντικων τροφών.
• Περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα φυτικών ινών.

Κάπνισμα

Συχνά θα έχετε ακούσει από φίλους ή συγγενείς σας που πάσχουν από κάποια ασθένεια ότι από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης είναι το κάπνισμα, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μας. Συγκεκριμένα, ο καπνός που αποβάλλεται από τα τσιγάρα περιέχει τοξικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Crohn.

Ανοσολογικοί παράγοντες

Στον τελευταίο παράγοντα ανήκουν οι ανοσολογικοί παράγοντες. Συγκεκριμένα, υποθέτεται ότι υπάρχει ανοσολογική αντίδραση. Τι σημαίνει όμως αυτό; Το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον εντερικό τοίχο, προκαλώντας έτσι φλεγμονή στο έντερο.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά την εμφάνιση της νόσου Crohn;

Κατά την εμφάνιση της νόσου Crohn παρατηρούνται αρκετά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού αλλά και τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Τα πιο συνήθη συμπτώματα παρουσιάζονται παρακάτω:

Πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα σύμπτωμα που αρκετοί το παραμελούν γιατί συνήθως το στηρίζουν στο ότι μπορεί να έφαγαν κάτι που τους πείραξε. Στην περίπτωση όμως που ο πόνος είναι επίμονος, αυξανόμενος ή συνοδευόμενος από αίσθημα φουσκώματος, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο Crohn. Συγκεκριμένα ο ασθενής θα παρατηρήσει πόνο σε διάφορα σημεία την κοιλιάς ενώ ο πόνος μπορεί να κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Τα επεισόδια πόνου εμφανίζονται συνήθως για 30’ αφού ο ασθενής έχει μόλις φάει.

Διάρροια

Η διάρροια είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που παρατηρούνται κατά την εμφάνιση της νόσου Crohn. Ωστόσο μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία και κόπρους με βρωμώδη εμφάνιση.

Απώλεια βάρους

Αν ο ασθενής δεν βρίσκεται σε κατάσταση απώλειας βάρους με κάποια διατροφή αλλά παρατηρεί απώλεια βάρους χωρίς κατανοητό λόγο μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο Crohn. Οι ασθενής χάνουν βάρος λόγω απώλειας όρεξης και μειωμένης απορρόφησης τροφίμων.

Εμετός

Ο ασθενής που πάσχει από τη νόσο Crohn μπορεί να παρατηρήσει αρκετούς εμετούς στην καθημερινότητα του. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα παρατηρείται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και είναι ίσως ένα ακόμη “καμπανάκι” για να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Άλλα διάφορα συμπτώματα

Άλλα διάφορα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, αναιμία, ή ακόμα και δερματικά εξανθήματα.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Crohn;

Για να πραγματοποιηθεί η ακριβής διάγνωση της νόσου Crohn απαιτεί συνήθως μια συνεργασία μεταξύ ενός γιατρού και ενός εξειδικευμένου γαστρεντερολόγου. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι διάφορες εξετάσεις και διαδικασίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διάγνωση της νόσου Crohn:

Αιματολογικές εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι μια εξέταση ρουτίνας. Έτσι ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα αίματος και να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός θα ελέγξει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, λευκοκυττάρων και πλακιτών, που μπορεί να επηρεαστούν από τη νόσο Crohn.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός λαμβάνει πρόσβαση στο πεπτικό σύστημα με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου σωλήνα που στην άκρη του διαθέτει κάμερα, ώστε να ελέγξει το εσωτερικό του.

Στοολογική εξέταση

Με την πραγματοποίηση στοολογικής εξέτασης ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει αίμα που δεν είναι ορατό στο γυμνό μάτι από τα κόπρανα του ασθενούς. Αν αυτό συμβεί υπάρχει πιθανότητα να γίνει διάγνωση της νόσου Crohn.

Στερεοσκοπική τομογραφία (CT)

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει την πραγματοποίηση μιας στερεοσκοπικής τομογραφίας (CT) ώστε να γίνει σάρωση της κοιλιάς για να ελέγξει τον όγκο, τυχόν μεταστάσεις και τη γενική κατάσταση του πεπτικού συστήματος.

Αξονική τομογραφία (MRI)

Η αξονική τομογραφία (MRI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αξιολογηθεί ο όγκος που έχει διαπιστωθεί από τις παραπάνω εξετάσεις αλλά και πιθανώς μεταστάσεις που ίσως έχουν προκύψει. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η επιλογή της κατάλληλης εξέτασης ή εξετάσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, του ιστορικού υγείας και της ηλικίας του ασθενούς.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για τη νόσο Crohn;

Για να παρθεί απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο Crohn εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική κατάσταση του ασθενούς αλλά και τη σοβαρότητα της νόσου. Παρακάτω παρουσιάζονται οι μέθοδοι θεραπείας που υπάρχουν:

Φαρμακευτική θεραπεία

Εφόσον ο ασθενής διαγνωστεί με τη νόσο Crohn ο γιατρός συνταγογραφεί αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται για την ελάφρυνση της φλεγμονής σε επιθετικές περιπτώσεις της νόσου.

Χειρουργική επέμβαση

Όταν η κατάσταση του ασθενούς δεν βελτιώνεται με τη φαρμακευτική θεραπεία και η νόσος επιμένει με σοβαρά συμπτώματα η μόνη επιλογή για αντιμετώπιση της είναι η χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση της χειρουργικής επέμβασης ο χειρούργος αφαιρεί τμήματα του εντέρου που έχουν υποστεί ελκώδη βλάβη ή για τη διόρθωση επιπλοκών.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση της νόσο Crohn μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν οι συμπτώματα είναι σοβαρά, υπάρχουν επιπλοκές και φυσικά η φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Η χειρουργική επέμβαση για τη νόσο Crohn πραγματοποιείται ώστε να αφαιρεθεί το τμήμα του πεπτικού τοίχου που έχει υποστεί ελκώδη βλάβη ή άλλες επιπλοκές.

Παρακάτω παρουσιάζεται η συνολική διαδικασία ενός τέτοιου χειρουργείου:

Προετοιμασία

Μια μέρα πριν από την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε προετοιμασία. Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να φάει καθόλου αλλά να επιτύχει και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου με έναν ειδικό φάρμακο, το καθαρκτικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων κατά την επέμβαση.

Χειρουργική Επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του πεπτικού τοίχου που έχει υποστεί ελκώδη βλάβη ή άλλες επιπλοκές. Ωστόσο αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει σύνδεση των υγιών τμημάτων του εντέρου. Με ποιους τρόπους μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση; Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ανοιχτή χειρουργική, λαπαροσκοπική (μικροί τομείς με χρήση ειδικών εργαλείων) ή ρομποτική χειρουργική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαμπαροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Είναι πια αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο πώς η λαμπαροσκοπική χειρουργική έχει αντικαταστήσει τις ανοιχτές επεμβάσεις για τη θεραπεία του συνόλου των παθήσεων. Το σημαντικότερο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παραπάνω μέθοδος είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι γειτονικά σημεία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο παρακάτω παρουσιάζονται όλα τα πλεονεκτήματα αναλυτικά:

• Η εισαγωγή της κάμερας, δηλαδή του ενδοσκοπίου στην παθούσα περιοχή εξασφαλίζει καλύτερη και άμεση τρισδιάστατη όραση από το χειρουργό όλων των παθολογικών ευρημάτων ακόμη και αυτών που δεν αναδεικνύονται από τη μαγνητική τομογραφία.
• Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια ακριβώς μέρα από το νοσοκομείο, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
• Η αποκατάσταση του ασθενή είναι πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα την αποφυγή μεγάλης ταλαιπωρίας που μπορεί να αντιμετώπιζε από άλλο χειρουργείο.
• Ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει κάποιο είδους πόνου με την συγκεκριμένη τεχνική.
• Ο ασθενής δεν θα έχει μεγάλη αποχή από τις καθημερινές του δραστηριότητες, ιδίως αν ασχολείται με τον αθλητισμό.
• Το αποτέλεσμα στο αισθητικό κομμάτι θα είναι άρτιο. Το μόνο που ίσως θα παρατηρούσε κανείς είναι μια πολύ μικρή ουλή.

Πονάει μια επέμβαση για αποκατάσταση της νόσου Crohn;

Η απάντηση είναι ανάλογα. Όπως όλες οι επεμβάσεις έτσι και στη περίπτωση μας ο ασθενής μπορεί να εντοπίσει πόνο μετά από την πραγματοποίηση του. Όμως αυτό εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεχθεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση αλλά και η ευαισθησία του ασθενούς.

Ο γιατρός μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης παρέχει αναλγητικά και περίθαλψη για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Τέλος, ο ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του ώστε να μειώσει τον πόνο αλλά και αν επιτύχει ταχύτερη ανάρρωση.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για αντιμετώπιση της νόσου Crohn;

Σημαντικοί παράγοντες για να υπολογιστεί ο ακριβές χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από μια επέμβαση για της νόσου Crohn είναι ο τύπος της επέμβασης, της εκτελεστικής τεχνικής, της ηλικίας, της γενικής υγείας του ασθενούς αλλά και της σοβαρότητας της κατάστασης. Παρόλα αυτά ο μέσος χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης για τους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις με μακροχρόνιες διαδικασίες αποκατάστασης.

Τι περιλαμβάνει η αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση της νόσου Crohn;

Για μια σωστή αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση της νόσου Crohn υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που ο κάθε ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει. Πιο συγκεκριμένα, η αποθεραπεία μετά από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου χειρουργείου στοχεύει στη διαχείριση τυχόν παρενεργειών και την πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα κύρια βήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση της νόσου Crohn:

Συχνής παρακολούθηση

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικές επανελέγχους και εξετάσεις προκειμένου ο γιατρός να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ανάρρωσης αλλά και να εντοπίσει τυχόν επανεμφάνιση της νόσου Crohn.

Διατροφικές συνήθειες

Καλό θα είναι ο ασθενής να συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο ώστε να αξιολογήσει τις διατροφικές ανάγκες του και να καθοδηγήσει σωστά με μια προτεινόμενη διατροφή.

Φαρμακευτική θεραπεία

Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει στον ασθενή φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της νόσου Crohn μετά την επέμβαση όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Εξαιτίας διάφορων περιορισμών από τον Ιατρικό Σύλλογο το ακριβές κόστος της επέμβασης δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί δημοσίως. Ωστόσο, το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους. Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Η νόσος Crohn αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη νόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα αλλά έχουν οριστεί κάποιοι αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ωστόσο, όταν η νόσος Crohn επιδεινώνεται και δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική θεραπεία που έχει προτείνει ο γιατρός του ασθενή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει την τελευταία επιλογή για την αντιμετώπιση της. Όλα όμως γίνονται πιο εύκολα αν ο γιατρός κρίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί η λαμπαροσκοπική επέμβαση αφού τα οφέλη είναι πολλά τόσο για τον ίδιο το γιατρό όσο και για τον ασθενή.
Φυσικά είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να είναι υπάκουος με τις συμβουλές του γιατρού του ώστε να πετύχει την άμεση και επιτυχημένη ανάρρωση. Επιπλέον, η εξειδικευμένη φροντίδα, η προσωποποιημένη προσέγγιση και η υποστήριξη από την οικογένεια και τα κοντινά πρόσωπα του ασθενούς είναι ουσιώδεις παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανάρρωση των ασθενών με νόσο Crohn. Αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και επιμένει μην το αφήνεις, επισκέψου το γιατρό σου σήμερα!