Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου;

Το παχύ έντερο αποτελεί μέρος του γαστρεντερικού συστήματος. Συγκεκριμένα, αποτελείται από το δίεσο (ή κόλον) και συνδέεται με το πρωκτό. Τι είναι όμως ο καρκίνος του παχέος εντέρου; Είναι η ανάπτυξη κακοήθων όγκων στην περιοχή του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος παχέος εντέρου συνήθως αναπτύσσεται από τις βλάβες ή τις αλλαγές στα κύτταρα του εντέρου, που μπορεί να είναι πολύπλοκες με αποτέλεσμα να προκαλούν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κακοήθων όγκων όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου παχέος εντέρου που μπορεί να συναντήσει ο ασθενής είναι αλλαγές στα κινήσεις του εντέρου, αιμορραγίες στα κόπρανα, αδυναμία, απώλεια βάρους αλλά και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Τέλος, η διάγνωση πραγματοποιείται συνήθως μέσω συστηματικής κολονοσκόπησης και βιοψίας.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αναπτυχθεί από αρκετούς και διάφορους παράγοντες. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα πραγματικά αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς η καθημερινότητα και οι συνήθειες του καθενός από εμάς διαφέρουν σημαντικά. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Γενετική προδιάθεση

Η γενετική προδιάθεση αναφέρεται στον όρο που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας κληρονομικότητα. Επομένως οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αντίστοιχης περίπτωσης και στους ίδιους. Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, όπως η οικογενειακή αδενοματώδη πολυπολιπώση (FAP) και ο λειμφοματώδης πολυπολιπώση (Lynch syndrome).

Διατροφή

Σε πολλές παθήσεις όλοι οι γιατροί τονίζουν συνεχώς πόσο σημαντική είναι μια καλή και ισορροπημένη διατροφή. Παρομοίως και στην περίπτωση μας παρατηρούνται κάποιοι “περιορισμοί” για την αποφυγή εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για να πετύχουμε την πρόληψη θα πρέπει να πετύχουμε:

  • Περιορισμένη κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών.
  • Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλά σε φυτικές ίνες.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Ένα υγιές σώμα περιλαμβάνει και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Γιατροί με αποδεδειγμένα στοιχεία αναφέρουν πως η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κάπνισμα

Αν κάποιος συγγενής ή κοντινό σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί με κάποιο είδος καρκίνου σίγουρα θα έχετε ακούσει να το βασίζουν σε ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου, το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, ο καπνός που αποβάλλεται από τα τσιγάρα περιέχει τοξικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνει κάποιος είναι φυσικό να εμφανίζει και διάφορες παθήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του. Στην περίπτωση μας ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των περιστατικών εμφανίζει καρκίνο του παχέος εντέρου μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου παρατηρούνται αρκετά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού αλλά και τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Τα πιο συνήθη συμπτώματα παρουσιάζονται παρακάτω:

Πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα σύμπτωμα που αρκετοί το παραμελούν γιατί συνήθως το στηρίζουν στο ότι μπορεί να έφαγαν κάτι που τους πείραξε. Στην περίπτωση όμως που ο πόνος είναι επίμονος, αυξανόμενος ή συνοδευόμενος από αίσθημα φουσκώματος, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου

Συνήθως, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου παρατηρούν αλλαγές στα μοντέλα των κινήσεων του εντέρου, όπως είναι η διάρροια ή αλλαγές στη συνοχή των κοπράνων.

Αιμορραγίες στα κόπρανα

Αν ο ασθενής παρατηρήσει αιμορραγίες στα κόπρανα του θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να πάσχει από κάποια άλλη πάθηση του εντέρου αλλά αποτελεί σύμπτωμα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Απώλεια βάρους

Αν ο ασθενής δεν βρίσκεται σε κατάσταση απώλειας βάρους με κάποια διατροφή αλλά παρατηρεί απώλεια βάρους χωρίς κατανοητό λόγο μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κρίσιμη ώστε να ληφθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι διάφορες εξετάσεις και διαδικασίες που μπορούν να αξιοποιηθούν  για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου:

Αιματολογικές εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι μια εξέταση ρουτίνας. Έτσι ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα αίματος και να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός λαμβάνει πρόσβαση στο παχύ έντερο με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου σωλήνα που στην άκρη του διαθέτει κάμερα, ώστε να ελέγξει τον εσωτερικό του.

Στοολογική εξέταση

Με την πραγματοποίηση στοολογικής εξέτασης ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει αίμα που δεν είναι ορατό στο γυμνό μάτι από τα κόπρανα του ασθενούς. Αν αυτό συμβεί υπάρχει πιθανότητα να γίνει διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στερεοσκοπική τομογραφία (CT)

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει την πραγματοποίηση μιας στερεοσκοπικής τομογραφίας (CT) ώστε να γίνει σάρωση της κοιλιάς για να ελέγξει τον όγκο, τυχόν μεταστάσεις και τη γενική κατάσταση του πεπτικού συστήματος.

Αξονική τομογραφία (MRI)

Η αξονική τομογραφία (MRI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αξιολογηθεί ο όγκος που έχει διαπιστωθεί από τις παραπάνω εξετάσεις αλλά και πιθανώς μεταστάσεις που ίσως έχουν προκύψει.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η επιλογή της κατάλληλης εξέτασης ή εξετάσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, του ιστορικού υγείας και της ηλικίας του ασθενούς.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Για να παρθεί απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και η γενική κατάσταση του ασθενούς. Παρακάτω παρουσιάζονται οι μέθοδοι θεραπείας που υπάρχουν:

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι συνήθως η πρώτη επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο χειρουργικός τρόπος που θα επιλεχθεί εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια χειρουργική επέμβαση; Μπορεί να περιλαμβάνει απλή αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου (συνήθως με επανένωση των άκρων), προσθήκη κολοστομίας (ανοικτή άκρων του παχέος εντέρου στο δέρμα) για προσωρινή ή μόνιμη αποστράγγιση των κοπράνων, ή ακόμα και ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία πραγματοποιείται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε τι βοηθάνε όμως οι συνεδρίες χημειοθεραπείας; Στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα ελέγχει για τυχόν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων με τη χρήση ακτινοβολίας. Ωστόσο συνήθως, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση ή τις συνεδρίες χημειοθεραπείας.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου όπως αναφέραμε και παραπάνω αλλά και την ακριβή τοποθεσία του όγκου. Παρακάτω παρουσιάζεται η συνολική διαδικασία ενός τέτοιου χειρουργείου:

Προετοιμασία

Μια μέρα πριν από την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε προετοιμασία. Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να φάει καθόλου αλλά να επιτύχει και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου με έναν ειδικό φάρμακο, το καθαρκτικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων κατά την επέμβαση.

Χειρουργική Επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και τμήματος του παχέος εντέρου. Αναλόγως της τοποθεσίας και της εκτεταμένης εξάπλωσης, αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει απλή αφαίρεση του όγκου ακόμη και με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Για τον παραπάνω λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση ώστε να αποφασιστεί και ο καταλληλότερος τρόπος χειρουργικής επέμβασης.

Πονάει μια επέμβαση για αποκατάσταση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και παραπάνω ανάλογα με τον ασθενή, τον τύπο της επέμβασης και την εκτελεστική τεχνική που χρησιμοποιείται ο πόνος καθορίζεται ανάλογα. Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην περίπτωση μας ο πόνος είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα αλλά η ένταση και η διάρκειά του μπορεί να διαφέρει. Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο περιλαμβάνουν:

Ο γιατρός μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης παρέχει αναλγητικά και περίθαλψη για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Τέλος, ο ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του ώστε να μειώσει τον πόνο αλλά και αν επιτύχει ταχύτερη ανάρρωση.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Σημαντικοί παράγοντες για να υπολογιστεί ο ακριβές χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από μια επέμβαση για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ο τύπος της επέμβασης, της εκτελεστικής τεχνικής, της ηλικίας, της γενικής υγείας του ασθενούς αλλά και του σταδίου του καρκίνου. Παρόλα αυτά ο μέσος χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης για τους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις με μακροχρόνιες διαδικασίες αποκατάστασης.

Τι περιλαμβάνει η αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Για μια σωστή αποθεραπεία μετά το χειρουργείο για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που ο κάθε ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει. Πιο συγκεκριμένα, η αποθεραπεία μετά από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου χειρουργείου στοχεύει στη διαχείριση τυχόν παρενεργειών και την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου στο ίδιο σημείο. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα κύρια βήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συχνής παρακολούθηση

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τακτικές επανελέγχους και εξετάσεις προκειμένου ο γιατρός να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ανάρρωσης αλλά και να εντοπίσει τυχόν επανεμφάνιση του καρκίνου.

Συνεδρίες χημειοθεραπείας

Οι συνεδρίες χημειοθεραπείας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα βοηθάει σημαντικά στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν παραμείνουν στο σώμα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Συνεδρίες ακτινοθεραπείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνεδρίες ακτινοθεραπείας χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων και την πρόληψη της επανεμφάνισης του στον οργανισμό του ασθενούς.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης για αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Εξαιτίας διάφορων περιορισμών από τον Ιατρικό Σύλλογο το ακριβές κόστος της επέμβασης δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί δημοσίως. Ωστόσο, το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους. Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Ο καρκίνος στο παχέος εντέρου είναι μια μορφή καρκίνου που την συναντάμε συχνά, κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Η άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση του είναι αναγκαία ώστε ο ασθενής να απαλλαχτεί από κρίσιμες συνθήκες στον τρόπο ζωής του.

Η θεραπεία όπως και η αποθεραπεία είναι σημαντικό να προσαρμόζεται ατομικά στις ανάγκες κάθε ασθενούς αφού διαφέρουν ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, η ηλικία και άλλοι τέτοιοι παράγοντες. Αναγκαίο είναι ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες τους γιατρού του ώστε να καταφέρει άμεση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου στο παχέος εντέρου.

Τέλος, η εξειδικευμένη φροντίδα, η προσωποποιημένη προσέγγιση και η υποστήριξη από την οικογένεια και τα κοντινά πρόσωπα του ασθενούς είναι ουσιώδεις παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανάρρωση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και επιμένει μην το αφήνεις, επισκέψου τον γιατρό σου σήμερα!